Tombol a jalapeno szezon. Igazából tavaly kezdtem el komolyabban kísérletezni az elkészítésével, idén sikerült egy olyan receptet tovább gondolnom, ami gyorsan a kedvencemmé vált. Lessétek a recepteket! 

Eredetileg a jalapeno poppersbe szerettem bele évekkel ezelőtt, eszemben sem volt házilag készíteni, jó volt az úgy, ahogy elém rakták, aztán kaptam tavaly jalapenot és elkészítettem már saját kezűleg is. Ez tulajdonképpen egy rántott paprika, sajttal töltve. Hogy ne szeretném? Rántva van, jó magyar módra. A pontos recept mindenkinél más.

Következzen az enyém:

IMG_20170806_122231

Hozzávalók kb. 15 db paprikához:

15 db jalapeno paprika 😀

A töltelékhez:

2 natúr vagy tejszínes tömlős sajt

15 dkg chedar sajt

15 holland nagy lyukú sajt

só, bors

IMG_20170806_131856

A panírhoz:

liszt /BL55/

kb 6-7 db tojás

zsemlemorzsa

kukorica dara

só, bors

ételízesítő /szigorúan nátrium glutamát mentes, a Coopban tudtok venni tengeri sóval készült menteset, elérhető áron/

Elkészítés:

Első körben nyersen megkóstolod a paprikádat mennyire erős. Ha felmérted a terepet, ehhez mérten eltávolítod a magokat a belsejéből és ha szükséges az erejét is. Egy közepes méretű keverő tálban kikevered a tömlős sajtot és hozzáreszeled a 2 féle másik sajtot. Egy jó kis tripla sajtos cucc lesz belőle. A sajthoz annyit, hogy amit szeretsz azt tegyél bele, de a chedart nem hagynám ki…A paprikákba töltöd, ügyelve, hogy a tetejénél ne repedjen szét. A paprikák tetejét célszerű megtartani, mert kicsit faragva rajta, dugóként tudod használni, ha beletöltötted a sajtot, így az nem folyik ki sütés közben. A panírozást hagyományos módon végzed (liszt, tojás, morzsa), annyi csavarral, hogy a felvert tojásba teszel egy kicsi ételízesítőt, majd a zsemlemorzsát elkevered a kukorica darával, egy kis sóval és borssal. Én 50-50% arányban csináltam, nagyon finom ropogós lett a bundája. A kukorica dara megakadályozza, hogy sok olajat vegyen fel, különleges ízt és ropogós textúrát kölcsönöz a paprikádnak. Kisütőd bő, forró olajban és készen is van.

IMG_20170806_152404

IMG_20170806_160247

A gyerekekre és a nagy gyerekekre is gondoltam, legyen valami hús is…

Házi csirke nuggets. Hogyan csináld? 

Hozzávalók 3-4 adaghoz (12 db):

1 nagy csirkemell

2-3 gerezd fokhagyma vagy minden mentes fokhagyma granulátum

só, bors

Elkészítés:

A panírt a fent leírtak szerint, annyi eltéréssel, hogy a lisztbe is keverj fokhagyma granulátumot kb. 2 ek-t.

A nagyobb kockákra vágott csirkemellet a reszelt fokhagymával összeforgatod, majd só, bors és jó fél órára a hűtőbe teszed. Mindösszesen ennyi előkészületet igényel. Ezután a fűszeres lisztbe, a tojásba és a kukoricás prézlibe forgatod. Ez is mehet a bő, forró olajba egyik és másik oldalát is addig kell sütni, míg aranybarna nem lesz. A kukorica miatt, olmlós és finom puha marad, nem szárad szét. Ez garantáltan semmit nem tartalmaz, amit ne ehetne a gyerek, gyors és isteni finom.

IMG_20170806_160521

És a fő attrakció, a CHILLES RELLENOS:

Aki követi az irományaimat az már tudja, hogy a háttérben elég sűrűn zörög nálam a főzős műsor a tv-ben. Rádió helyett :D! Egyik nap így lettem figyelmes egy műsorra, ahol a jalapeno különleges készítési fortélyait mutatták be, innen az alap ötlet. De utána olvasva elbizonytalanodtam… százféle variáció…egyik sem az igazi. Akkor, nem érdekel, ami a tvben volt jó lesz, egy kis saját csavarral. Nem mondom, hogy nem macerás, de szerintem nagyon megéri melózni vele.

Hozzávalók:

Paprika és töltelék:

6 db jalapeno paprika

25 dkg csirkemell

1 nagyobb kápia vagy piros kaliforniai paprika

1 nagyobb paradicsom

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

pár szelet bacon

jégsaláta

sajt

IMG_20170806_134716IMG_20170806_135434 IMG_20170806_140430

Sör tésztához:

2 tojás

1 bögre liszt /BL55/

2-2,5 dl sör

só, bors

ízlés szerint zúzott fokhagyma vagy granulátum

IMG_20170806_145528

Tortillához, ha nem vagy lusta és használsz készet 😀 /8lap/: 

30 dkg liszt

langyos víz

pár ek olaj

só, bors, ízlés szerint szárított zöld fűszer /oregano/

IMG_20170806_163155 IMG_20170806_174904 IMG_20170806_175050

Elkészítés:

Próbáltam minél többet fotózni. Először is a paprikának eltávolítod a magját és az erejét. Tölthető állapotba hozod. Elkészíted a tölteléket, hogy kitudjon hűlni a töltésre. A vöröshagymát kockára vágod, majd megpirítod, ha szépen pirult mehet rá az icipici darabokra vágott hús. Ezt is szépen lepirítod, majd hozzáadod a paprikát és a paradicsomot, szintén kis kockákra vágva, só, bors, én különösebben nem fűszereztem. Ebben az esetben is ledugóztam azért a paprikákat. Ha kihűlt, beletöltöd a paprikákba. Majd kikevered a sörtésztát, beleforgatod a töltött jalapenot és ezt is jó forró olajban kisütöd. Már nem sok van hátra. A tortilla is mindössze pár perc házilag. Személy szerint azt mondom, hogy házi előállítással ugyanolyan fehér lisztes verziót tudsz készíteni kb. 50 Ft-ból, mint amilyet a boltban veszel jobb esetben 500-ért. A lényeg, hogy miután 8 részre osztottad a tésztád és kerekre nyújtottad, majd egy sima serpenyőben szépre sütötted, vizes konyha ruhát teríts rá és tuti nem szárad meg. Ha ez is done, már csak össze kell rakni a CHILLES RELLENOST. Fogod félbe vágod a sörtésztában kisült töltött kis finomságokat a tortillára teszed, rá mehet a bacon és egy adag sajt. Félbe hajtod és meggrillezed, én ezt asztali grillen csináltam. Ha meggrillezted, jégsalit tömsz bele, mint én, hogy ropogós zöld is legyen már benne ,) vagy mellé teszed és sajtszósszal meglocsolod az egészet. Ez egy opcionális recept, tkp bármit tehettek bele, ez a legszuperebb. Ami adott, az az alapfelállás, miszerint töltsd meg a paprikát, van, aki csak sajtot tesz bele, sörtésztában süsd meg, és turbózd fel a tortilládat az elkészült chilivel.

Jah a sajtszósz is…

Az én sajtszószom:

Hozzávalók:

15 dkg sajt /nekem a hollandból maradt ennyi, de tkp bármilyenből csinálhatod, ami kicsit karakteresebb sajt/

1,5 dl főzőtejszín /csak 10%-os legyen/

1 tk. keményítő /elhagyható/

Elkészítés:

Összemelegíted, rottyan egyet és tálalható.

IMG_20170806_174849IMG_20170806_180608IMG_20170806_170015

Köretnek:

Frissítő Meleg kukorica saláta, ami hidegen is isteni

Hozzávalók:

0,5 kg kukorica /én morzsolt, fagyasztottat használtam, frisset nem kaptam szépet éppen :(/

1 nagy kápia vagy piros kaliforniai paprika

1 nagy paradicsom

1 nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem, zeller levél

snidling

1 citrom vagy lime leve és héja reszelve

só, bors

Elkészítés:

Megdinszteled a hagymát, ha már üveges tedd rá fokhagymát megzúzva, jöhet a kukorica, a paprika és a paradicsom, apróra vágva. Zöld fűszert tehetsz bele az elején is és a végén is. Sóz, borsozd alaposan. Majd 10-15 perc alatt jól pirítsd össze. A végén mehet rá a reszelt citrom leve és reszelt héja, a fűszerek.

IMG_20170806_180511

Lépjetek bátran interakcióba velem, a #mutimiteszelvasarnap hastaget használjátok bátran. Ha az én receptjeim közül készítetek el egyet, küldjetek róla fotót és kiteszem a blog facebook oldalára. 

 

 

 

AlapanyagokReceptekTippek
Author: Simicz Henriett

Get Connected