Tél van. Hó nincs. A három és fél éves kislányom és “hóimádó” anyukája legnagyobb bánatára.

Gondolhatnánk, hogy nem a legideálisabb időpont egy főleg grillezésre kihegyezett blog indításához. Itt jelzem, hogy egyik személyes vesszőparipám a szezonalitás.

Jó hírem van: mégiscsak az (mármint tökéletes időzítés), mert a Parázs Varázsa nem korlátozódik mindösszesen a nyári óriási hús sütések, a nyári táborok, baráti szalonnasütések hangulatának fotózására és a leírására.

Szeretném az emberek látásmódját kicsit szélesíteni ebben a témában.

Nekem a parázs, a grill vagy a szabadban sütögetés – mindenki nevezze, aminek szeretné, mindenki kösse olyan kellemes emlékhez, ami a szívéhez közel áll – a korlátlan események és lehetőségek óriási tárháza.

Biztos vagyok benne, hogy Neked is van legalább egy olyan jó emléked, ami a szabadban, parázs, tűz mellett született.  Akár 40 fokban a hideg rozé fröccsöt iszogatva eszünk egy fűszeres házi grill kolbászt, akár télen kucorodunk oda egy tűzzel megrakott hordó mellé forralt bort vagy forró csokit iszogatni.

A grill és a parázs nem csak sütési mód, hanem egy életérzés.

Tökéletesen kivitelezhető a reggeli, ebéd, vacsora elkészítése, de a desszertek és italok is lélekkel telnek meg ettől a különleges elkészítési módtól.

Ezt szeretném bemutatni.

Ott tartottam, hogy tél van és ha tél, akkor karácsony. Mindig is menthetetlenül karácsony mániás voltam. Végre idén is a jól bevált, testvéremmel közös hagyományunknak hódolhattunk, körbejártuk a karácsonyi vásárt. Azt a bizonyos karácsonyi vásárt,  ahol csak december ötödikéig biztosan legalább háromszor megfordultál már, pedig tudod, hogy tavalyhoz képest nem találsz semmi különöset és úgysem beszel ott senkinek semmit. De a hangulata miatt egyszerűen mégis minden évben menni kell, nem egyszer, hanem ezerszer. Ez most sem volt ez másképp: forralt borokat kóstolunk, majd isteni sült gesztenyével, parázson sült kürtős kaláccsal és egy méretes kenyérlángossal lefojtottuk. Idén már a kislányom is velünk tartott, aki legalább annyira beleszédült a színes forgatagba, mint mi magunk. Mióta a parázson sütésről való írásra adtam a fejem és arra, hogy erről új nézőpontot adjak át az embereknek, azóta én is egyre inkább észre veszem, hogy nem is figyelünk oda, de a karácsonyi vásáros lődörgés során is számtalan olyan étellel, itallal találkoztunk, ami parázson készül.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Igen, télen is megvan a varázsa, nem csak nyáron. Sőt továbbmegyek, szerintem minden évszaknak megvan a maga szabad tüzes pillanata.

Épp a minap láttam egy remek példát, aminek meg is örültem, már kezdtem aggódni, hogy linkelés nélkül, hogyan is lehetne mai illetve kellően modern az első bejegyzésem.

Figyelem! Diétások, cukor ellenesek füleket-szemeket befogni 🙂

Gofrit sütni szabad tűzön. Kint a hóban, a hidegben, lélekmelengető forró csoki mártogatóssal, olyan képekkel, amit nem adhat vissza más csak a tűz és a parázs. Én kedvet kaptam hozzá, akár otthon is a gyerekkel, barátokkal, munkatársakkal, közös programnak egy csendes téli délutánon.

Ha esik egy kis hó az igazi hangulathoz, ígérem nektek, hogy kipróbálom és dokumentálom az utókornak!

Jamie’s Xmas With Bells On – Episode 1 from Grandscale Music on Vimeo.

Ha már a karácsonynál és a télnél jártunk, megosztom veletek az idei év számomra egyik legnagyobb karácsonyra szánt különlegességének receptjét. Ez az én karácsonyi meglepetésem a számotokra.

A mindenmentes Paprika Lekvár

A kárminpiros kápia paprikát még novemberben (higgyétek el, tényleg november volt, bár a napsütötte képek és a hőmérséklet alapján, akár augusztusnak is beillett volna az idő) grilleztem és készítettem belőle lekvárt.

IMG_3661

Kezdő “gasztrósok” figyelmébe is bátran ajánlom ezt a receptet, mert az első próbálkozásra, olyan jó lett, hogy itt kötött ki az oldalon.

Amire szükségünk van az elkészítéshez /kb 3 normál befőttes üvegnyi lekvárhoz/:

  • 3 kg kápia paprika
  • Kilónként 10 dkg cukor, azaz 30 dkg cukor
  • 2-3 citrom, ízlés szerint
  • 3 ek. alma ecet
  • 3 ek. pektin
  • só, bors

Ezenfelül szükség lesz csipetnyi fantáziára, mert az alap receptet, amit nem titok, hogy az általam oly nagyra értékelt Kaldenekker Gyuri  oldalán találtam, én megfűszereztem.

http://www.lekvaroshaz.hu/receptek/hej-paprika-paprika-ugorj-be-a-fazekba-lekvar-lesz-beloled

3 féle lekvár született a karácsonyi menüsor megkoronázásához:

1, Az alap paprika lekvár lett az első.

2, A második esetben az alap receptet karamellizált lila hagymával és chili darával dobtam fel és készítettem el.

3, A harmadik verziót szintén chili darával, valamint zúzott fokhagymával ízesítettem.

IMG_3873

Elkészítés:

Megmostam, majd meggrilleztem a paprikákat. A sütés lehúztam a héját. Erre egy nagyon egyszerű trükk, hogy amint levettem a tűzről, rögtön egy nagy üveg tálba tettem és letakartam konyharuhával, a pára pedig elvégezte a dolgát. Gyönyörűen lejött a héja pár perc állás után.

Leturmixoltam a paprikát, majd feltettem főni, még az elején hozzáadtam a citromlevet és alma ecetet, sót, borsot. Kb. 10 perc főzés után jött a vízzel elkevert pektin és a végső kóstolás, hogy kell-e még bele valami. Egyet rottyan és már kész is.

Javaslom a kóstolást, mert én menet közben döbbentem rá, hogy milyen egyéb fűszerezéssel tudnám ezt a sajátomévá tenni.

IMG_3878

Nekünk ez a lekvár felkerül a kötelezően befőzendők listájára, remélem a blog pedig nálatok kerül majd a kötelezően olvasandók listájára. Hisz a mai poszt címe, tulajdonképpen a hitvallásom is a blog jövőjét tekintve.

Folytatása következik

Szeretnék foglalkozni mindennapi dolgokkal, mint a grill húsok sütése, füstölése, pácolása és egyéb ismert sütési technikák. Ezek a “régi” jól bevált alapokat tükrözik.

Készülök forma bontó ötletekkel: zöldség lekvárok grillezett zöldségből vagy sütemények szabad tűzön. Ezek a parázs felhasználásának “új” megközelítése.

De terveim között szerepel mások fantasztikus receptjeit, írásait, ötleteit is megmutatni. Ez lenne a “kölcsönvett”.

Mi lesz a „kék”? Az elkötelezettség, hogy valami minőségi dolog szülessen, a hűség, ahhoz, ami jó.

Nektek van valamilyen egyedi szokásotok, hagyományotok karácsonyra? Nálatok, hogy telik az ünnep?

Remélem megosztjátok velem! Megtehetitek alább komment formájában vagy írhattok nekem emailt!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, januártól hetente új poszttal jelentkezünk! 🙂
* szükséges mezőReceptekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected