Ahány ház, annyi szokás- az már Szent… viszont, hogy a töltött káposzta minden családban valamilyen formában az év folyamán egyszer asztalra kerül, az biztos. Ebben a dermesztő hidegben jöjjön hát egy lélekmelengető szárma egyedi módon készítve…
Van olyan az emberrel, hogy jön a gondolat, de régen ettem már, ezt vagy azt. Így került a terítékre a töltött káposzta. Vannak olyan ételek, amiket tipikusan csak akkor eszünk, ha “szezonja” van. Jól is van ez így. Ha szárma, akkor nekem, Mama és karácsony…bár állítólag én is jófélét készítek, de inkább kivárom…vagy NEM :D! Mint ebben az esetben. Nagy volt a kísértés és nyert. Megérte. Hozzáteszem, hogy megfogadtam nem csak Húsvétkor eszem tormát és ha olyanom lesz nyáron is fogok bejglit sütni :D!

A receptek elkészítésekor általában jelen van egy illusztris társaság, de szerintem ezt már említettem máskor  is…aki segít kivitelezni és persze azért a kóstolásból is kiveszi a részét, tiszta Stahl konyhája :D! Ebben az esetben sem volt másképp, így ha indokolatlanul használok többesszámot, akkor bocsi. Szóval kezdésnek egy parázson főtt szárma esetében dobjuk össze a parazsat.

Én 2 tűzrakóval operáltam, pofa szélben- OH YEAH…szóval papír (fekete-fehér, ami ég is…ha találsz ilyet még valahol, nekem is szólj :D!) és gyújtós, nem egy atomfizika. Sikerült szélvédett helyet és egy megfelelő paravánt is találnom, így kezdődhetett a tánc.
Az étel parázson egy gyönyörű és funkcionális kis cserépedényben készült, valamint a tőlünk már jól megszokott SZÁCSban, ahogy a videón és a képeken is láthatjátok. Az ezerféle lehetőség közül egy kevésbé hagyományos szalonnás, kolbászos, korianderes töltelékes variációra esett a választás, savanyított káposztából.

14881703_1104144816301262_1752812045_o

 

Kész a parázs és megvan az edény jöhetnek a hozzávalók:

Hozzávalók 8-10 főre:

2 kg apró savanyított káposzta
15-20 db savanyított nagy káposzta levél
50 dkg füstölt, húsos szalonna
egy pár füstölt kolbász
2 kanál zsiradék ( olaj, zsír)

Töltelék:

2 kg sertés darálthús
rizs (nagyanyáink mondanák, amennyit felvesz fiam :D) ebben az esetben saccra 30-40 dkg-ot használtunk a 2 kg húshoz
2 tojás, ami összefogja
só, porrá zúzott koriander mag, őrültbors a töltelékbe és szemes bors levébe, adalékmentes ételízestő
2 nagy fej vöröshagyma (ezt előre pirítottam és amikor kihült hozzá adtam a töltelékhez, de nyersen is kiváló ízesítő )
3 gerezd fokhagyma

14813182_1104144809634596_1647857406_o

Hogyan készült?

Az edények aljába kis zsiradék került, (2 kanál mangalica zsír) ráhalmoztam a savanyított káposzta felét. Só, bors ide is. Majd a nagy levelekbe töltöttem a fenti hozzávalókból álló tölteléket. A töltelékeket ráhelyeztem az apró káposzta ágyra, majd a tetejére a káposzta második felét. Amikor fél fövésben volt- az- parázson olyan 1,5 órát jelent rátettem a tetejére a szalonnát és a kolbászt ezután újabb 1,5 óra türelmi idő következett. Ezalatt időnként szükséges megnézni, megrázni az edényt, hogy meg ne kapja az alját. A végén került rá a pirospaprika. Folyamatosan kóstoltunk, hogy a megfelelő só, bors és egyéb ízharmóniát sikerüljön fenntartani. Nem lett berántva, mert az apró káposzta, szalonna és kolbász miatt kellő sűrűséget kaptunk. Én személy szerint nem szeretem a tiszta ízeket elrontani, de tejföllel és friss fehér kenyérrel tálaltam. Aki az instant és extra gyors kajákra esküszik, ezt a receptet, és talán ezt az egész oldalt felejtse el, mert a jó dolgokhoz idő kell :D!

IMG_6022

Ha tetszett a cikk keressetek meg bátran a facebook oldalon vagy a blogon látható elérhetőségeken! Aki követi az oldalt és esetleg szerény személyem– annyit elárulhatok itt négyszemközt, hogy hamarosan nemcsak digitális formában olvashatjátok a @parázsvarázsa-t…de erről később…folyt köv.

A bejegyzésben látható tűzrakók és egyéb eszközök a Firebull oldalán megtekinthetőek és megrendelhetőek!

AlapanyagokEgyébEszközökReceptek
Author: Simicz Henriett

Get Connected