Nyár van és mindenki szabadságra megy, most a legüdítőbb a szabadban tölteni az időnket, sütni-főzni.

Ezen szuper tevékenységeket veszem most kicsit górcső alá más szemmel, amit eddig még egyik blogomon sem tettem meg, de már nagyon régóta készülök rá.

Nézzük anyuka szemmel!

“Nyaralás, utazás kisgyermekkel” – ha ezt beütöd a google-ba, ötezer “hasznos” tanácsot olvashatsz.

Nem tudom Ti, hogy vagytok vele, de én rendszerint ezeken a tartalmakon jól szórakozom. Különösképpen gondolok itt a “ne hagyd a gyereket, a kutyát 40 fokban a napon az autóban!” típusú, rövid tanácsokat tartalmazó listákra – ezek a kedvenceim, majdnem épeszű felnőtt létemre. Bár sajnos, ami kicsit sem humoros, hogy ilyenek még mindig történnek. A többi írás a “kiscsaládos” kiruccanások “nehézségei”-ről szól… na ezt a kategóriát nem is kommentálnám most. Életszerűbb élményeket, tapasztalatokat, ötleteket szeretnék megosztani Veletek ma. Gondolom ebben az írásban sem lesz sok új a nap alatt, esetleg csak a nézőpont más.

13461353_1103543833025286_1241861577_o (1)

Pár napja tiszteletemet tettem a Balatonon, ahol egy étterem megnyitóra voltam hivatalos. Szántódon jártam. Jó volt, de végig ott járt a fejemben, hogy de jó lenne, ha a párom és a gyerkőc is itt lenne velem – sajnos, nem tudtuk megoldani. El is kezdtem tervezgetni a hazafelé vezető úton, hogy, hogyan vonulunk minél hamarabb egy pár napra a Balatonra. A kislányom már 4 éves lesz. Jött a gondolat, erről írok. Értékelem a szakirodalmat és forgatom is néha napján, de sokkal inkább ösztönösen próbálok ráérezni arra, hogy mi jó neki és nekünk a vakáció alatt is.

Szerencsére már egyre több szálláshely hirdeti azt, hogy baba/család/gyermek barát. Ilyen kiemelt gyermekbarát kempingről itt a nonstopbalaton.hu oldalon is olvashattatok már. Ez némileg könnyíthet azoknak a helyzetén, akik első gyermekes “bátortalanságban” szenvednek. Még részletezik is, hogy mik azok a szolgáltatások, amik igényelhetőek. (Játszótér az udvaron, fürdőkád, babaágy, még éjszakai kis lámpát is láttam egy felsorolásban.)

 

forrás: pelsocamping.hu

forrás: pelsocamping.hu

forrás: pelsocamping.hu

forrás: pelsocamping.hu

Tipp: bár sok esztelenség van a neten, remek oldalakat, szálláshelyeket nézhettek ki előre, ha nem szerettek improvizálni.

Az idén többször utaztunk hosszabb távon belföldön, tömegközlekedéssel és autóval is. Nálam toronymagasan az autó nyert, pedig ha valaki, akkor én nem vagyok az az urizáló típus, viszont a gyermek kényelme és a saját épelméjűséged megőrzése céljából mindenképp ezt a megoldást javaslom. Távolsági buszon két megálló között kell neki mosdóba menni – ez az érzés felbecsülhetetlen… ezt csak azt tudja átérezni, akivel megtörtént. Tudom milyen, ha nincs autó, úgyis megoldható és el is jutsz a célba, gond nélkül – van is benne valami vadregényes romantika -, de kicsit stresszesebb lesz.

Tipp: menj autóval, jobb lesz Neked!

Ismerjük az anyukák táskáját, a rúzstól a Barbie hajráfig minden, de minden megtalálható benne. Kedvenc kis kolléganőm a mai napig jól szórakozik, hogy néha mik kerülnek elő. Én személy szerint nem vagyok az a túl aggódós anyuka, aki a vonat fütty elhangzása előtt már csomagolja ki, a tíz szalámis, paprikás, vajas zsemléből az elsőt. Azért azt mondom, hogy jó, ha néhány eshetőségre felkészülsz és csomagolsz abba a bizonyos varázs tatyóba: némi szendvics, nassolni való, innivaló mindig van nálunk és kedvünk szerint, menet közben döntjük el mi legyen, mit ennénk, innánk a továbbiakban az úton. A szálláson rendszerint már tudok tervezni bevásárlást a helyi piacról. Egyéb általános kellékek, kedvenc alvós állatka jönnek velünk, de nem mennék bele a felsorolásba, hisz tudjátok jól mikre gondolok.

Tipp: készülj fel, csomagolj, de ne ess túlzásokba, lazulni mész!

Itt kanyarodnék vissza az autós kérdéskörhöz egy mondat erejéig: bőröndök és a kemping vagy egyéb nyaralós cucc szállítására a lehető legjobb opció.

Személy szerint én olyan helyet választok, ahol van grillezési lehetőség, kiváló kikapcsolódás és élvezi a fiatalság apraja-nagyja is. Imádom azt a csillogást a szemekben, amikor együtt sütögetünk és azt várják, hogy elkészüljön a közös mű. Ezzel a témánk másik feléhez érkeztünk, mely szintén az “okos” tippek tárháza a világhálón: A gyerekkel való grillezésről szóló ijesztő listák sora. Szinte csak arról lehet olvasni, hogy mit és, hogyan nem szabad, mire figyelj oda rettenetesen.

Azt mondom a vezér elv itt is – csak úgy mint, az utazásnál – a józan paraszti ész és, hogy tudd, hogy mi jó Nektek. Alapvető dolog, hogy ne engedjük túl közel a tűzhöz, ne markolja meg a grill rácsot, üljön a füstben, egyebek. Az étel szerintem minden család szájíze szerint készül, ha a Te porontyod a nagy húsokat szereti az is egészséges, csak mértékkel egye. Nagy melegben általában úgysem készítünk a szervezetnek megterhelő ételeket, mert egyszerűen nem kívánjuk.

forrás: obi.hu

forrás: obi.hu

Nálam a kerti sütéshez hozzátartozik a szorgos előkészület, amiből a kislányom is lelkesen ki veszi a részét. Az asztalra gondosan előkészülünk és akkor nem kell utána rohangálni, élvezhetjük a sütést, főzést. Ilyen melegben sokan megfeledkeznek a tűző napról, mindenképp készüljünk valami árnyékkal a kicsiknek. Nem vicc, azt hittem ez egyértelmű, de pár napja is tűző napon kalap, ernyő minden nélkül láttam a piciket játszani. Ami nagyon jól bevált, hogy bevonjuk a gyerkőcöket nem csak az előkészületekbe, hanem az étel készítésébe is. Ha el tudjuk engedni a félelmet, hogy szemünk fénye felnyársalja magát, akkor nagyon jó kis kaland kerekedhet egy saslik elkészítéséből. Szívesebben is fogyasztják, ha maguk választották az összetevőket és a saját kis kezükkel tűzték fel őket. Büszkék és elégedettek lesznek, plusz jóízűen megeszik a zöldséget is.

sajt

Anyukák / Apukák! Kell nekünk ennél több egy üdülésen vagy akár otthon? Minden korosztálynak melegen ajánlott időtöltés a szobában kuksolás és a tablet-számítógép-telefon játék nyomkodás helyett.

Tipp: adjunk egy kis önállóságot a gyereknek, hogy élvezze a közös időtöltést!

Amire szerintem érdemes oda figyelni, hogy a tűzgyújtáshoz ne használjunk vegyszereket. Akkor sem, ha felnőtteknek készítjük az ételt. Felesleges.

Tipp: ne használjunk vegyszereket, készüljünk elő, nap ellen védekezzünk!

És végül néhány ötlet, hogy mit is készíthetünk gyerekekkel, gyerekeknek szabad tűzön, amihez hamarosan a Parázs Varázsa blogon találhattok saját, egyedi recepteket, képeket és videókat bővebben.

 

Dalma lányom kedvencei:  

  • az örök sláger a grillkolbász-virsli kombó kis csavarral, friss salátával, grillzöldségekkel, szósszal
  • az elmaradhatatlan, millióféleképpen variálható, nagybetűs PIZZA
  • vicc, de Írországban szerettünk bele a quesadilla-ba
  • husis nyárs, zöldségekkel minden mennyiségben jöhet
  • ebben a felsorolásban utolsó, de egyébként az egyik legnagyobb kedvenc a sült sajt (szinte mindegy milyen fajta) mártogatóssal, kenyérfélével, frissítő szezongyümölcsös limonádé dukál mellé!IMG_20160501_145734Szóval kisgyerekkel nyaralásra, grillezésre fel!

    Várom a Ti történeteiteket és a véleményeket! Írjátok meg, Nálatok, hogyan zajlik a kerti sütés vagy éppen a NAGY UTAZÁS!

AlapanyagokEgyébRecept nélkülTippekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected