Leves, pokróc és egy jó sorozat…engem ebben a hűvös őszi időben ez hoz vissza az életre. Hoztam két tuti kis krémleves receptet- lángossal feldobva, cserébe jöhetnek a tippek TI mit néztek majd mellé?! Csak azt ne mondjátok, hogy trónok harca, ugyanis egy részt sem láttam belőle…el kellene kezdenem…tudom, tudom.

Imádom a kukoricát, de érthetetlen módon, eddig a kukoricakrémleves valahogy kimaradt az életemből. Na ez, nemrég egy esős, vasárnapi napon megváltozott. Nem kell mondani, hogy rajta maradtam 🙂 Jó kis cucc. Nem kerestem receptet, kitaláltam egy sajátot. Na de nem ám csakúgy, gondoltam megturbózom egy kis lángossal. Ha jó sűrűre sikerül lehet tunkolni is, pfúj :D!

Hozzávalók 4 főre:

A leveshez:

40 dkg kukorica /csöves friss, vagy fagyasztott morzsolt/

1-2 db édesburgonya /ha jó nagy egy db is elég/

1 fej vöröshagyma, 1/2 fej lilahagyma

koriander /ha tudod magad törd össze az egész magokat, klassz aromák szabadulnak fel, ha nem őrölt verzióban is megvásárolható/

főzőtejszín, kb 2 dl, de ízlés szerint többet is lehet bele tenni

kb 1 L alaplé /zöldség vagy hús/

2 db jalapeno paprika

hozzáv kori

A lángoshoz:

kb 40 dkg liszt /könnyű tésztához ideális ha fele fehér liszt, a másik fele pedig rétes liszt/

fél kocka élesztő

1 db közepes méretű krumpli

kis só, cukor, langyos víz

olaj a sütéshez

langos

Elkészítés:

A leves:

Megdinszteled a hagymát, majd ráteszed a kockára vágott édesburgonyát. Én a hagymára tettem egy kis koriandert, borsot hogy jól kijöjjenek az ízek, itt még nem sóztam. Majd ha kicsit megpirult ráöntjük a kukoricát. Felöntöd húsleves vagy zöldség alaplével. Ha nincs, csaljál E mentes kockával, vagy ízfokozó nélküli ételízesítővel. Ebben a fázisban következik a só, még bors és koriander. Kóstolj, hogy az ízlésednek megfelelő mennyiség menjen bele. Hagyod főni nagyon egyszerű- amíg a krumpli megpuhul addig kell főzni. Ha kész a krumpli, hozzáteszed a tejszínt, rottyantod még egyet és lehet turmixolni. Levesbetétnek asztali grillezőn jalapeno paprikát sütöttem, egy kis serpenyőben lilahagymát pirítottam, mert a hagymát is hagymával eszem :D! Gondoltam egy kis csípős sem árt, feldobja. A jalapeno ízvilága pedig ősidők óta tudjuk, hogy nagyon durván jó kombó a kukoricával, sülve is-főve is…

turmixelott

Tipp: Ha van maradék levesed, ne öntsd ki, hanem egy jégkocka formába öntsd bele, mehet egy zacsiba, hogy ne legyen hűtő íze és irány a fagyó, ilyen receptekhez tökéletes, ha kettő, három kockát beledobsz.

A lángos:

Az élesztőt hagyományos módon felfuttatod kb 1,5 dl langyos vízben. Akkor fut fel szépen, ha egy kis cukrot, sót teszel bele. Ha felfutott, a lisztkeverék közepébe készített fészekbe öntöd. 1 db nyers krumplit durva lyukú reszelőn lereszelsz, beleteszed. Elkezded összegyúrni, annyi langyos vizet teszel még hozzá, hogy galuskánál kicsit keményebb tésztát kapj. Ha megfelelő az állaga, tedd félre 20 percig kelni. Ha megkelt 6-8 kis bucit formálsz és hagyod úgyis kelni még.  A végső fázisban “lángosképűre” formálod és mehet a forró olajba. Ennyire egyszerű! Íme!

keszkuk

A másik nagy kedvencem egy végtelenül egyszerű és minden idényben másképp elkészíthető előétel. Vegetáriánus, laktóz és gluténmentes. Ha minimális íz érzékkel rendelkezel nem lehet elrontani. Ebben a receptben pont azt szeretem, hogy nincs elfűszerezve a zöldségek valódi íze a lényeges.

Jöjjön a vegyes zöldségkrémleves-őszi verzió 

Hozzávalók 4 személyre:

3 szál közepes sárgarépa

2 szál közepes zöldség

1/2 karalábé

1/4 fej káposzta

2-3 közepes krumpli és/vagy csicsóka

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

kb 1 L alaplé /zöldség/

HA mentes levest szeretnél, akkor a főzőtejszínt hagyd el és 1 db krumplival többet tegyél bele, hogy kellő sűrűségű legyen. Ha nem tegyél bele bátran 2-3 dl jó sűrű főzőtejszínt, úgyis szuper.

A levesbetét:

HA mentes levest szeretnél, akkor köleslisztből készült kenyér kockákat piríts bele, vagy pirított tökmagot

Elkészítés:

A zöldségeket tisztítás után, ízlés szerint, kisebb nagyobb kockára, karikára vagy, ahogy tetszik felvágod. Kis olajat öntesz a fazék aljába, amin előpirítod őket. Ha szép színük és aromás illatuk van, öntsd fel zöldség levessel /a fenti leves receptje szerint eljárhatsz ebben az esetben is/. Jól lepje el természetesen a zöldségeket, vízzel pótolhatsz hozzá. Ha ezzel megvagy ízesítés következik sóval, borssal. Ebbe a receptbe nem szoktam egyéb fűszert tenni, de természetesen tehetsz: petrezselymet, zeller zöldet ajánlanék. Megfőzöd. Minél tovább főzöd, annál jobban összeérnek az ízek. Van, hogy 1,5 h-t is adok neki, majd leturmixolom. Ha szétfő a zöldség kevesebbet kell turmixolni, csak nehogy oda égesd! 🙂

zolds

Na és, akkor mit néztek? Jöhetnek a kommentek! 😀 Az agymenők új része ma került ki ,) Just sayin…

Lépjetek bátran kapcsolatba velem, a #mutimiteszelvasarnap hashtaget használjátok!

Ha az én receptjeim közül készítetek el egyet, küldjetek róla fotót és kiteszem a blog facebook oldalára. 

 

 

 

 

 

AlapanyagokReceptekTippek
Author: Simicz Henriett

Get Connected