Az úgy volt, hogy pár héttel ezelőtt határoztam, kihívás elé állítom jómagam. Körülbelül a harmadik héten bele is buktam :D! Liptai Klaudiának eddig jobban megy mint nekem… Sebaj ebből is tanultam valamit! De miről is hablatyolok itt össze? Kérem szépen egy desszert recept következik és némi rizsa…

Ugye az elég nyilvánvaló, hogy imádok sütni, főzni…De inkább főzni. Egy rövid ideje, gondoltam egyet és a privát instagram oldalam is a konyhám szolgálatába állítottam. /Keress rá, kövesd be!/

Hát na, 30-as csaj lévén néha napján általam kedvelt személyek oldalára is feltévedek. Ilyen Liptai Klaudia is. Elkezdett egy kihívást, minden nap új fotót tesz fel, azt nem is tudom most hirtelen, hogy meddig csinálja, de a lényeg az, hogy ezt tűzte ki célul. Kisbabás szabi alatt is ott szeretne maradni az emberek fejében, ügyes ,)! Elkezdett pörögni a kis mókuskerék…Hétköznap is szoktam főzni. Az fajta vagyok, aki a muszáj dolgokat nagyon nem szeresse…Szóval azért nem minden nap, és a lényeg, hogy gyorsan, frisset. De a hétvége az egészen más tészta. A vasárnap a kedvencem, egy egész, álló nap, idő, lehetőség… Így a vasárnapi főzés nálam szent. Egyébként is kis hazánkban a vasárnapi családi ebédnek szép hagyománya van. Mostanság dívik mindent modern köntösbe öltöztetni, így gondoltam legyen a vasárnapi kaja az én kihívásom és bevetem az instagaramom, legyünk modernek és egyben hagyományosak. Minden héten vasárnaponként, 10 héten át, felteszek egy fotót, az írást mostanában úgyis kicsit elhanyagoltam. Így azért, akit érdekel tudni fogja, hogy mit ügyködöm mostanság és megszületett a #mutimiteszelvasarnap. Használjátok ti is bátran!!! A harmadik héten lebetegedtem és nem készítettem előre anyagot, valós időben készült képeket használtam (mára azért van némi tartalékom vész esetére). Egy hét kimaradt, ezért írtam, hogy bebuktam, majdnem ráhagytam az egészet, de aztán többen kértetek tőlem receptet. Ami felvillanyozott és most itt vagyok. Azért zárójelben megjegyzem, és akinek nem inge ne vegye magára, de a tetszik, megosztás, követem, komment funkciókat néha használhatjátok bátrabban, mert a privát üzi, az mégiscsak privát üzi. Szóval úgy határoztam, hogy innentől nem csak parázson és szabad tűzön készült ételeket láthattok tőlem, hanem a saját receptjeimet is megosztom. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az alap téma iránti rajongásom alább hagyott volna, a jövőben is lesznek ilyen receptek, például a kölessel főtt csirke pöri receptjével is lógok még, amit bográcsban készítettem.

A most következő költemény is egy insta fotónak indult, de tényleg annyian kértétek a receptjét, hogy TÁDÁ:

Ez esetben be kell érnetek a kiemelt képpel, mert kivételesen nem fotóztam közben. 🙁

Hozzávalók: kb. 20 db-hoz

0,25 dkg darált keksz, fél csomag piskóta korong /lehet babapiskóta is, de a korong puhább/

5 közepes méretű sárgabarack /lehetőleg jó érett, ha nagyon nincs vagy nem főznéd frissen mint én, akkor idei lekvárral helyettesítheted/

3-5 ek kanál Nutella vagy egyéb mogyorókrém

20 db mandula szem vagy törökmogyoró

2-3 ek kakaópor

ízlés szerint cukor

A bevonathoz /Ganache/:

1,5-2 tábla csoki /ha végképp nincs, jó minőségű tortabevonó/

220 ml habtejszín /ha nincs otthon hab, a főző is jó, de ezt nem én mondtam/

Díszítéshez:

Fantázia 😀

 

Elkészítés: 

A piskóta korongokat egy normális aprítógép híján, én mozsárban törtem össze, de kézzel is elmorzsolhatod. Hozzáöntöttem a darált kekszhez. A barackot kimagoztam és feldaraboltam cikkekre. Közepes lángon kb. 20 percig rotyogtattam, nem tettem bele cukrot, de ha nem elég édes a barackod, lehet, hogy szükséges lesz 2-3 ek. Ahogy a nagy öreg Gordon Ramsay mondaná KÓSTOLJATOK!!! Amikor szép folyós és nagyon guszta, majdnem lekvárszerű lett, félrehúztam kicsit hűlni, a lényeg, hogy ne legyen forró. A langyos barackot hozzáöntöttem a kekszes cucchoz, majd rátettem a pár kanál nutellát és a kakaóport, ami a hőtől szépen olvadt. Majd az egészet összedolgoztam. Tökéletesre összeállt, és nagyon barackos lett. De a főkóstolók szerint, nincs olyan, hogy “túl barackos, így pont jó”. Ez a golyó is, mint a gasztronómia maga, ízlés dolga. Ha attól érzitek finomabbnak toldjátok meg plusz 3 kanál Nutellával, vagy éppen ha nem vagytok mogyorókrémesek, használjatok mézet helyette. Oda dobtam alacsony lángra a csokit, ami ez esetben étcsoki volt és tettem bele habtejszínt, de ha tejcsokis vagy használj azt. Adtam meg fent mennyiséget, hogy ne azt írjam, hogy érzés szerint, de őszintén szólva összemelegítettem a csokit a tejszínnel, amíg olyan állaga nem lett amivel bevonhatom a kis gömböcöket. Majd egy gömböcöt meggyúrtam, megforgattam a csokiban és mehet a tálaló tányérra dermedni, ezt addig ismételtem, amíg el nem fogyott mindkét edényem tartalma. Azért hangsúlyoztam, hogy egyből a tálalós tányérra tegyétek, mert ha dermedés előtt fogdossátok csúnya lesz, ha viszont dermedés és tálalás után, akkor is gyorsan olvad a kezekben, csak már senkit nem érdekel, mert az evésen a sor :D! Én első alkalommal nem tettem a közepébe semmit, javaslom, hogy tegyetek egy szem mandulát vagy mogyorót a belsejébe, a textúrája és az íze is extrább lesz tőle. Végül a díszítés: nekem szívecském volt otthon, és ajándékba csináltam, a célnak megfelelt, de bármi használható. Mandulapehely, darált mogyoró, színes cukorka, amid van otthon és szívesen díszítenétek vele, de a kókuszreszeléket kikérem magamnak, az már nem az én receptem! 😀

Ha a sárgabarackos kekszes Boci csokit szereted, ezt a receptet ments a kedvencek közé!

Bátran lépjetek velem interakcióba! Hamarosan jövök újra.

Addig is nézegessétek a PV facebook oldalát vagy az instát!

 

 

 

AlapanyagokEgyébReceptekTippekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected