Az időjárás az elmúlt 2 hétben nem könnyítette meg a dolgomat. Kis milliónyi recept, sütési fortély, elkészítendő étel pörög a fejemben, amit meg szeretnék veletek osztani, de ez a fránya idő nem volt partner a szabadtéri sütéshez az utóbbi időben -sajnos. Neki futottam, majd újra tervezés…:) De eléggé elszánt vagyok, szóval valami azért csak akad a tarsolyomban. Nézzük…Őszinte leszek a lelkesedésem (életkedvem :)) sikerült elvennie egy rövid időre a nyamvadt rossz időnek. Na de ennek vége! Szerencsére volt elég “gasztroprogram”, amivel eltölthettem a sütögetésre szánt időt.

Kezdjük a hét elején: betört a Bocus d’Or láz. Jómagam nem tudtam részt venni sajnos, de a Firebull jóvoltából így is kaptam egyedi videókat, képeket, élménybeszámolót. Itt jegyezném meg, hogy elindult a PV instagram oldala is a múlt héten. Itt találjátok. Igyekszem mihamarabb feltölteni a Bocus d’Or anyagát és az egyéb meglévő tartalmakat, amiken még egyelőre ülök idő hiányában :)! Ezúton szeretnék szívből gratulálni Szél Tamásnak, mert megnyerte a gigászok szakács csatáját és nekünk mindig elégedetlen magyaroknak egy hatalmas élményt és miközben leírom remeg 🙂 a kezem: büszkék és elégedettek lehettünk. Ritka, szép pillanatok

IMG_4937

A magyar, győztes tányér

Még fel sem ocsúdhattam ebből a hihetetlen örömködésből, elindult a Gourmet fesztivál…Na ne?! Menjek nem menjek? Mindenki ott lesz?! Az utolsó pillanatban billent a mérleg. Nem. Kényelmesen az újonnan szerzett friss, ropogós grill/BBQ fanatikus ismerőseimnek köszönhetően kb. élő közvetítésen internetről követtem nyomon az eseményeket. A Big BBQ Union standját azért sajnálom, hogy közelebbről nem tudtam megvizsgálni. A Nyárspolgár BBQ a nagy érdeklődésre való tekintettel felkérést kapott a fesztivál szervezőitől, hogy tartson egy látványos workshopot. A mi jó az jó :)! A visszajelzések alapján nagyon jól sikerült. Gratulálok Máriusz, további sok sikert kívánok! Máriuszt és a BBQ bibiliát már bemutattam nektek egy korábbi bejegyzésben.

Kis országunk tehetséges emberkéin felbuzdulva, égve a tudás vágytól beadtam a jelentkezésem Szeged egyik legnívósabb szakács iskolájába esti tagozaton. Alig várom a szeptembert!

jelentkezes

Ja igen -a szeptemberről jut eszembe- eshet eső, fújhat a szél… Egy valamire való bográcsos nélkül mit ér a nyár eleje? Nagy buzgón neki is ugrottam, kis társaság kíséretében, hogy annak rendje és módja szerint gyújtsunk alá annak az alföldi bográcsnak. Igazi húsimádó nőszemély vagyok, na meg a kollektíva is az (kivéve Adrit, aki vega ugyan, de szereti a bacont 😀 Őrület mik vannak:) de mindig gondolunk rá is! Ezúttal vörösboros marhalábszár ragu készült, jó szokásom szerint sok-sok zöldséggel. Éppen a tűzrakás kérdésköre magasságában jártam, amikor láss csodát ESŐ. És yeah, nemcsak beborult, esik rendesen. Remek, akkor bogrács outsideról, insidera (a műhelybe) költözött és így kevesebb lesz a tűz és a parázs a posztban, mint azt reméltem. A grillező új funkciót kapott. A fahordás problematikája letudva, gázrózsa ON 🙂 Ember tervez…

Mutatom:

bogracs

DSC_0040

Vörösboros marhalábszár gulyás

Hozzávalók 7 személyre:

Fejenként számoljunk kb. 20-25 dkg húst/ marhalábszár ebben az esetben 2 kg

1 db hegyes erős paprika, nálam elengedhetetlen, csípős függő vagyok, használhattok chilit is (a frisset ajánlom, de én hozzájutottam legutóbb nagyon extra minőségű szárított karikához is)

1 db zöld paprika

1 db paradicsom

0,5 kg burgonya

3 db jól megtermett répa

3 db zöldség (fehér répa)

1 db zeller gumó

3 gerezd fokhagyma (meg amennyit nem szégyellek bevallani 🙂

3-4 fej vöröshagyma méret függő, nagyobbakból elég 3 db

A fűszerezéshez: szegedi őrölt piros paprika, durvára darált színes bors (i love my mozsár) zeller zöldből lehet bele tenni, só, őrölt római kömény, ha nincs jó a sima is, babérlevél, jó minőségű vörösbor

DSC_0002

A nagy könyv szerint megdinszteljük a hagymát, beletesszük a húst, azzal jó összepirítjuk, hozzáadjuk a pirospaprikát és a fűszereket, majd felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, ha a gulyás irányba mozdulunk inkább és nem szeretnénk annyira sűrű szaftos ragut kapni a végére. Ízlés dolga.  A bort én ebben a fázisban szeretem hozzá adni, de van, aki kifejezetten az utolsó “rottyanás” előtt csak ízesít vele. Nagyjából 3 órát főztem, de hús függő, a zöldségek időzítése lényeges, én az utolsó órára mondanám, de ne főzzük szét, figyeljük. Ha kell vízből, borból pótoljuk az elfőtt mennyiséget. Tessék folyamatosan kóstolni, nem vagyok a mindent dekára és percre pontosan főzős típus ( kivéve ha a helyzet megköveteli), így számomra  a blogolásnak ez mindig a legnehezebb része.

Kóstoljatok, akkor biztosan nem rontjátok el!

kész

Próbáljátok ki a receptet, süssetek sokat a szabadban és hányjunk együtt fittyet az esőre a jövőben!

Ami még az esőt illeti: esőnapot kért Serényi Zsolt a grill tippek cserélése ügyében, így pénteken ez elmaradt, ha esetleg valaki várta volna, de tegnap biztosított róla, hogy a jövő hét folyamán bepótoljuk a beszélgetést! Úgy legyen, én várom!

Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy biztosan ne maradjatok le semmiről!

 

 

AlapanyagokEszközökReceptekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected