A mai magazinban egy programot és egy könyvet is szeretnék ajánlani Nektek!

A bisztró konyhák világába szeretnélek egy kicsit elkalauzolni Titeket ez alkalommal.

A dolog aktualitása, hogy május 27-én Szegeden az Oliva Bisztróban nagy szabású esemény készülődik. A bisztró konyha megcsillantása, remek pálinkák kóstolása mellett, mindezt vizuális élményekkel társítva a grillezők/kerti sütők Royce-Rollsai jönnek a Firebull jóvoltából. Kicsit technikázunk is. Én, ott leszek beszélek a Chill Food filozófiámról és a Parázs Varázsáról! Az extra a dologban, hogy nem egyszeri alkalom lesz, hanem éttermi roadshow van születőben, folyt köv :)!

firebull

De ne vegyem el a figyelmet a mostani eseményről, térjünk vissza a témához…

Bisztró konyha az Oliva olvasatában, általam méltatott sorok, egyszerre történelem és mai trend következik néhány gondolat erejéig:

És mi is a bisztró? És honnan származik? Oroszországból? Franciaországból? Most akkor étterem? Vagy kávézó?

  A bisztró szó orosz eredetű, a büsztro annyit tesz gyorsan. A szó eredete jóllehet orosz, de ennek ellenére étterem kategóriaként mégis leginkább Franciaországban honosodott meg. A francia bisztrók, amelyek gyakran kávézók is egyben, gyors éttermek, ahol az ember bekaphat egy rántottát, salátát, levest vagy sültet.
A kifejezés Franciaországba a napóleoni háborúk idején került, amikor a kozákok úgy megverték az önjelölt császárt, hogy az orosz csapatok bevonultak még Párizsba is. A katonák a francia éttermekbe betérve gyorsan ételhez akartak jutni és úgy biztatták a szakácsokat: büsztro, büsztro, gyorsan, gyorsan. A szó így honosodott meg a francia nyelvben, majd indult később világhódító útjára..

   Vagyis kijelenthetjük, hogy a bisztró szó orosz, de ugyanakkor francia, és étterem is, meg kávézó is. És lehet enni és inni, gyorsan is, lassan is.. 

AMI A LEGFONTOSABB,
hogy napjainkban, ha egy bisztróról beszélünk, akkor a hangsúly a jó minőségű alapanyagokon, ételeken és italokon van. Ám mindezt egy bisztró oldottabb, könnyedebb hangulatban tálalja, mint egy klasszikus étterem. Egy bisztró kötetlenségéhez hozzá tartozik, hogy nem nagyon van letisztázva, mit is jelent tulajdonképpen bisztrónak lenni, ezáltal nagyon sok minden belefér.

A bisztró konyha és a grill találkozásáról már olvashattatok az oldalamon, a Gerilla Gourmet kapcsán, ahol együttes erővel gyártottunk kiváló minőségű street food ételeket grillen a Firebull és az Oliva csapatával. Jól sikerült ennek a folytatása lesz a május 27-i grill terasz.

A mai könyv ajánló számomra különleges. Az embert imádom a lazasága és profizmusa miatt, a könyv pedig valami más, mint a hagyományos szakácskönyvek (rugaszkodjunk el a sablonostól-ebben nincs paprikás csirke recept :)) azaz Anthony Bourdain remeke a Francia bisztró konyha. (Alig vártam, hogy írhassak róla :))!

anthony

“Ez nem szakácskönyv. Nem igazán. Nem fog megtanítani arra, hogyan kell főzni.” Ezzel indít Anthony Bourdain, a kulináris kalandor, a gasztronómiai világ fenegyereke. Aztán türelmesen, lépésről lépésre magyarázza el a bonyolultabb ételek elkészítését. Mintha csak a haverjával beszélgetne. És még a remegő lábú kezdő szakács is, aki csak a barátainak vagy a csajának akar villantani főzni tudásával, profinak kezdi érezni magát, és bátran nekilát olyan fogások elkészítésének, mint a burgundi marha, a vörösboros kakas vagy akár a híres marseille-i halleves, a bouillabaisse. A nem szokványos fotókkal illusztrált kötet a klasszikus francia bisztrókonyha több mint száz fogását foglalja egybe: levesek, előételek, saláták, húsuk, halak és desszertek. Akár egyszerű, akár bonyolult receptről legyen szó, a jó minőségű alapanyag kulcsfontosságú.

Ha érdekelnek a fenti menüben látható szezonális ételek, a kerti grillezés, parázson sütés, a bisztró konyha, akkor ajánlom, hogy olvasd el a könyvet és gyere el a jövő pénteken az Olivába! Várunk szeretettel :)!

AlapanyagokRecept nélkülTippekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected