Forrás: szegedtourism.hu

Nem gondoltam soha, hogy egyszer arról fogok írni, hogy a piacolás, a disznóvágás, a befőzés, savanyítás, földművelés, állattartás, házias ételek készítése és e becses hagyományok fenntartása divatos lehet.

Pedig így van, ez trend.

A legnagyobb magyar séfek is piacokon nyitnak ”jövet-menet” étkezdéket házi finomságokkal, megcélozva ezzel az igényes közönséget. Azt a fogyasztót, aki jót akar enni, nem feltétlen olcsón, de elérhető áron.

Mint lelkes amatőr időtlen idők óta bújom a különböző főzéssel, receptekkel, főzés technikákkal, összetevőkkel foglalkozó médiumokat: TV műsorokat, újságokat, online felületeket, blogokat. Számotokra már kiderült, hogy egy jó adag becsípődéssel a grillezés és szabad tűzön sütés mániájával. Mondanom sem kell, hogy az ilyen sütés-főzéseknél is borzasztóan fontos, hogy mi kerül az asztalra. Manapság erre a kulcsszavak: házias és szezonális.

Nem tudok szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy újabban az összes fent említett területen kifejezetten fontos szerepet kap az alapanyag, a hozzávaló eredete. Igen felkapott téma, hogy fektessünk hangsúlyt a fenntartható konyhára, vásároljunk lokálisan, de gondolkodjunk, főzzünk globálisan.

Ezúttal a piacokkal, termelőkkel, vásárlási és beszerzési lehetőségekkel kapcsolatos benyomásaimat osztom meg veletek.

Minden város lelke: a piac

A piac mióta világ a világ az alapanyagok egyik legszélesebb tárháza a halandó emberek számára, abban az esetben, ha az ember lányának/fiának nincs vidéki tatája/mamája (igen mi Szegeden és környékén így hívjuk a nagyszülőket). Mert akkor minden más.

Főleg a nagyszüleid lehetnek ilyen mindent beteremtő személyek számodra, mert a szüleid valószínűleg beleestek abba a korba, hogy egyáltalán nincs a főállásuk okán idejük gazdálkodni.


Van…

…hús, kolbász, szalonna, sonka, tepertő, mert disznót vág

…zöldség, gyümölcs, mert kertet gondoz

…van tojás, mert csirkét, tyúkot nevel

…savanyúság és üveges lecsó, zöldbab, lekvár (olyan igazi) a hidegebb napokra is előre gondolva.

Szóval, kolbászból van a kerítés is.


Ha nem rendelkezel ilyen vagy legjobb esetben is csak hasonló felmenőkkel, akkor a piacok vagy a nagy áruházak akaratlan híve vagy.

A piac egyben színes közösségi tér is, hiszen sok esetben rendeznek programokat, promóciókat és itt aztán tényleg lehetőség nyílik megkérdezni az emberünket, arról, amit a portékájával kapcsolatban tudni akarunk. Ha „tősgyökeres „lakói vagyunk az adott helységnek, akkor a pletykák zömére is szert tehetünk a szombat reggeli beszerző körutunk alkalmával.

Éveken át laktam Pesten a Lehel piactól kb. 10 lépésre. Mellette szóljon a pörgés, a rugalmas este 6-ig tartó nyitva tartás, a széles választék, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy néha napján, ha új árushoz tévedtem, akkor nem értek csalódások.

Sok esetben volt olyan érzésem, mint egy közeli hipermarketben, ahol sokszor megfordultam gyorsbevásárlásra. A minőség iránti elkötelezettség nem feltétlen a Lehel piac mellet szól.

Lehel_Csarnok_in_Budapest_(2)

Forrás: wikimedia.org

Persze, mint minden esetben itt is tisztelet a kivételnek. Azoknak az árusnak, akik tényleg nem az agyon permetezett vagy szuper nagyra növelt, import, nagybani piacról szerzett paprikát akarják letolni a torkunkon drága pénzért. Emellett értékelem azokat, akik nem sajnálnak két emberi szót szólni hozzánk és nem kizárólag a két lábon járó pénztárcát látják bennünk.

A múlt hétvégén nyakamba vettem a szegedi piacokat. Körbejártam szépséges városom, milyen lehetőségeket kínál, ha a modern fenntartható filozófiát szeretném követni.

Aki már járt Szegeden vagy esetleg itt is lakik, az tudja, ha piac, akkor Mars tér…

Hasonló benyomásokkal, mint a Lehel piac. Évekig nem Szegeden éltem, azonban amikor az „új” piacot kipróbáltam, akkor úgy éreztem,mint a régi jó dolgoknál: hogy nem maradt belőle semmi.

Az az illat, amit a jó öreg „Nagy” csarnokba belépve éreztem, az végérvényesen elveszett.

A halas-húsos-utca kajás illat, érzés, eltűnt.

Nekem az valami olyasmi volt, amit a mai napig a modern világevő műsorokban etalonként mutogatnak. Autentikus, a város ízlését, adottságait tükröző, elérhető ételek a porondon.

Ki ne evett volna véres hurkát, kolbászt mustárral vagy éppen egy jó hekket a „tálasnál”. Számomra ez volt az igazi szegedi streetfood.

Így is megállja a helyét, minden kapható, széles a spektrum. Még mindig inkább ezt választom, ha nem sietős és éppen előre látó napjaimat élem, mint egy hipermarketet.

Jó hírem van azoknak, akik Mars tér mellett, máshol is szívesen piacolnának ugyanis a Bödön termelői piac ínycsiklandó háztáji áruval és ízletes kóstolókkal vár mindenkit. Kipróbáltam, tetszett.

Megyek-e  máskor is? Igen, tutira.

Minden olyan finomságot megvehetek, amit anno TATAMAMA kamrájába betévedve választottam magamnak.

Ami leginkább szimpatikus, mondjuk, ha pro és kontra kell néznem a Mars térrel szemben, akkor az a változatosság és az újítások. Hiszen, ki ne akarna változatosan étkezni, a régi megszokott hozzávalókból is akár egy kis csavarral?

Kiskert tulajdonosok, valódi őstermelők, kistermelők várnak. Részletezhetném, de akinek ennyi nem volt elég, menjen el és jól nézze meg magának! Ez itt nem a reklám helye.

Fajl_001

Piacos életérzésemen felbuzdulva és a „tálason” elmélázva ma egy egyszerű, de nagyszerű receptet hoztam a kísérletezni vágyóknak.

Ez nem más, mint a klasszikus, és mégis megunhatatlan, HOT DOG grillkolbásszal, azaz, ahogy én hívom a FIRE DOG, az igazi TÉLI TŰZKUTYA!

Természetesen a FIRE DOG grillen, parázson sül, gyorsan elkészül, mindössze pár perc, akár ilyen hidegben is, baráti társasággal a garázsban is gyorsan összedobható vacsora különlegesség, ha van fantáziánk vagy éppen egy jó receptünk a PARÁZSVARÁZSA blogról 🙂

A variációk száma, a csillagos ég, valószínűleg a nyáron a grill kolbászoknak és a FIRE DOG-nak (mert minden idényben más összetevőkből áll) ezen a rövid betekintésen kívül, adózni fogok egy külön cikkel.

A TÉLI TŰZKUTYA receptje:

A KIFLI:

Őszintén szólva, a FIRE DOG alap verziója, házi kiflivel készül, de arra én lusta vagyok, hogy ehhez a recepthez kiflit süssek, ezt a megfelelő szakemberre bízom. Szóval szerezettek be finom házi vagy igazi jó pékségből származó házias kifliket, bucikat. Jó nagyokat! Vagy a lelkesebbje a link alatt találhat egy jó alap receptet Limara Pékségéből.

A KOLBÁSZ:

A grillezendő kolbász lehetne bolti, de ne már…a saját készítésűt ajánlom figyelmetekbe, nagyon könnyű.

  • 1 kg sertés húshoz (lapocka vagy valami más zsírosabb hús)
  • 250 gramm friss vágott borsikafű
  • ízlés szerint, de kb.5 gerezd fokhagyma (magyar)
  • só, bors (én nagyon szeretem a különleges borsokat, ennél a kolbásznál színes tarka bors feldobja az eredményt)
  • ha hagyományosabb magyarosabb grill kolbász a cél, akkor a kömény és a pirospaprika illik a fenti fűszerezés mellé/opcionális/én személy szerint nem teszek bele
  • szükség lesz bélre, amibe töltünk
  • Egyenként 6-8 dkg-os kolbászokat készítek

Az elmaradhatatlan csípőstől TŰZ és a télen is elérhető szezonális hozzávalóktól TÉLI!

  • Chili paprika dara vagy őrlemény is használható, de a tradícionálisat kedvelők Erős Pistát is tehetnek  a kolbászhúshoz, nem feltétel a chili

A kolbász elkészítésnél mi sem egyszerűbb? Jól összegyúrom a hozzávalókat és akár a kis kezemmel ügyesen betöltöm.

TÉLI HOZZÁVALÓK, azaz a töltelék:

  • Savanyított káposzta
  • Pepperoni és/vagy jalapeno savanyított paprika (csípős perverzeknek akár mindkettő :))
  • Jó minőségű mustár
  • Grill sajt

A kiflikre ágyazok savanyított káposztát jó vastagon, a káposzta ágyra helyezem rá a sült csípős kolbászokat, majd szintén savanyú pepperoni vagy jalapeno (csípős perverzeknek akár mindkettő :)) karikát teszek, aki rusztikusan szereti egészben is ráteheti a paprikákat, jól mutat és harapnivaló.

Ami elmaradhatatlan az a sajt. Az igényesség jegyében és a parázshoz híven grill sajttal készült.

Nagyon sok féle, akár ízesített grillsajt elérhető könnyedén manapság. A grill sajtot a kolbásszal egy időben megsütöm és a rétegeket ezzel zárom. Jó minőségű mustárral nem lehet elrontani, de az előző posztban leírt chilis-lilahagymás vagy fokhagymás paprika lekvárral is megfejelhető.

Az utolsó momentum, hogy az összeállított FIRE DOGOT tegyük vissza a grillre, hogy a kiflink szép sült színt és ízt nyerjen. Ezután nem marad más, mint, „ENJOY!”

Ti szoktatok piacra járni vagy inkább a bevásárlóközpontokra esküsztök?

Szegediek Ti, hogy látjátok a Mars teret vagy éppen a Bödönt?

Írjátok meg bátran kommentben vagy emailen! Várom a véleményeteket!

Iratkozz fel hírlevelünkre és kapd meg az email címedre a heti bejegyzést! 🙂
* szükséges mező



AlapanyagokEgyébReceptekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected