Figyelem!!! Felhívom kedves olvasóim figyelmét, hogy a következő poszt a nyugalom megzavarására alkalmas képi és írásos anyagot tartalmazhat egyes emberek számára. Ugyanis ez a kaja se nem vega, se nem vegán, se nem glutén-szénhidrát-laktóz, meg fel sem tudom már sorolni, hogy “mi minden mentesség” van lassan a világon. Ellenben, nagyon finom és gyerekként is imádtuk. Arról nem beszélve, hogy élménynek sem utolsó. Szalonna sütés és bográcsozás, az igazi hungarian retro…

Hogyan szerettem meg a főzést ? Milyen élmények és legfőképpen milyen bénázások vannak a hátam mögött? A héten mikor nem volt képem az oviba megint bolti finomságokat vinni gyereknapra, és gyors megoldás kellett beugrott a csokis muffin… ezer éve nem csináltam muffint és gyerekeknél bomba siker. Erről eszembe jutott, hogy sok olyan étel van mostanában, vagy éppen süti, amit annak idején előszeretettel és örömmel készítettem manapság pedig már nem divatosak és kikerültek a figyelem középpontjából. A mai “retro” posztban egy ilyen kosztról szeretnék megemlékezni. Az egyik ilyen giga-mega nyári sláger a szalonna és a szalonna sütés volt. A hétvégén így hát hódoltunk ennek a klassz programnak az Ópusztaszeri erdőben. Remélem nem volt tűzgyújtási tilalom és szabadítok magamra valami aktivistát a “ne tüzelj az erdőben mozgalomból”. A lakásban vagy otthon punnyadás helyett, még ha nem is mentek messzire, mint, ahogy mi sem, egy klassz kis kiruccanást kerekíthettek.

Ópusztaszer DAY1

IMG_20170603_173615

Manapság a nagy húsoké a főszerep (nálam is sok esetben), ha sütögetésre kerül a sor, ám gyerekkorom legszebb kánikulai estéi többek között a szalonna sütéshez kötődnek. A szúnyogok rommá csípték a lábunkat, kicsit féltünk a sötétben, fater pedig a klasszikus ijesztgetős sztorikkal tömte a fejünket, mégis hangulata volt, édesanya rendszerint a végére kiakadt, hogy milyen sokáig vagyunk fent. Már délután kezdődött a program gyűjtöttük a fát a tűzrakáshoz, előszedtük a tőkéket vagy ülőkéket, csomagoltuk fóliába a krumplit és a hagymát. Aztán a NYÁRS, hát én értékelem a grill és BBQ eszközöket, tudjátok, de fater autentikus akác nyársát nem tudta überelni azóta sem semmi, és úgy éreztem nektek is mutatok ez alkalommal valamit, ami nem a Firebull eszközökön készült. A hétvégén így hát hódoltunk ennek a klassz programnak. Minden adott volt, a tűzrakóhely, fa, és a régi feeling. Szóval volt itt illatos akácnyárs, jóféle szalonna, fehér kenyér, paradicsom, erős paprika, söröcske, meg egy kis csalás: bolti grill kolbász Dalmának.

IMG_20170603_174904

A fenti hozzávalókat felszeletelve tányérra tesszük, a szalonnát szigorúan a parázs felett ízlés szerint sütjük, majd az egészet sörrel leöblítjük, mármint a torkunkon, igazi magyar módjára. 😀 A fóliába csomagolt krumplit és hagymát, ha még kibírtuk és nem fűztük nyársra, mint én, akkor a parázsban megsütjük. Kb. 20 perc alatt elkészült újkrumpliból.

IMG_20170603_191433

IMG_20170603_190651IMG_20170603_193243

Nem a sütési technika csínja-bínja volt itt ma a lényeg, és újdonsággal teli furfangos receptet sem találtok, de ha csak 3 embernek sikerül meghoznom a kedvét ehhez a kikapcsolódáshoz, akkor már megérte. Ha azért halogatjátok, a szabadtéri programot, mert hőség van, azt kell mondanom, hogy essetek neki, mert minden percért megérte és a fák hűvösében teljesen kellemes a hőmérséklet. Nagyon nem estem túlzásba az előkészületeket illetően, ez egy kiváló lehetőség, ha spontán készítenétek valamit családdal, barátokkal. Bementek az első piacra és minden megtalálható, ami csak kell.

Nem ragoznám beszéljenek a képek itt és a videók a facebookon!

Hamarosan következnek a DAY2 részletei. Elöljáróban annyit, hogy egy frankó bográcsos csirkepöri készült árpával és Dalma így várta, hogy végre megkóstolhassa.

IMG_20170604_153037

 

 

EgyébEszközökReceptekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected