A Gerilla Gourmet margójára…

A street food szekcióban, saját grill kertben találkozhattatok A Parázs Varázsával április 8-10-ig.

Mikor meghallottam, hogy Street Food és Kézműves Sör fesztivál van szervezés alatt, tudtam, hogy ott kell lennem. Akkor még csak kódorgó tátott szájú látogatóként képzeltem a képbe magam 🙂 A szervezők által felvázolt program és a tematika passzolt az elképzelésekhez, így komolyra fordult a helyzet. Eldöntöttük a Firebull balkáni és kerti sütőket, eszközöket gyártó céggel, hogy közösen, hogy belevágunk, kipróbáljuk egy hétvégére, hogy milyen fesztiválozni, utca kaját árulni. Igazi modern, változatos grill utcai ételekkel, látványkonyhával, designos és funkcionális szabadtéri sütőkkel, eszközökkel kápráztatjuk el a nagyérdeműt. Óriási volt a szervezés, minden percét élveztem, ahogy percről percre lett az elképzelésből realitás. Kívánom, hogy mindenki tapasztalja meg, hogy milyen az, amikor egy ilyen régi kívánsága, vágya (nem akarok nyálas lenni, de másképp nem tudom körbe írni:) teljesül, még ha csak részben is, mert főzni is szerettem volna kint, ami vendéglátós végzettség nélkül meghiúsult végül… #amikésiknemmúlik #szakácsleszek #reszkesshansági #aligváromaszeptembert 🙂 De sebaj egy ilyen apróság nem szeghette kedvem.  Elhatároztam, hogy terjesztem a Chill Food életérzést és bizonyítom, hogy egy blognak/képviselőjének is lehet helye ilyen rendezvényen. 

Chill

Chill

A szervezés során kialakult a végleges felállás az Oliva Bisztróval, régi barátainkkal közösen megyünk. A séf és a csapat tapasztalata, a közös ötletelés, a csúcs minőségű eszközök és a mi lelkesedésünk úgy gondoltuk elég kell, hogy legyen 🙂

A Gerilla Gourmet mint rendezvény elképzelés, szerintem a lehető legjobbkor jött. Igény van erre a vonalra. Az ilyen jellegű gasztrokocsmák és a bisztrók a reneszánszukat élik.

Gerilla Gourmet látványkonyhája mellőzi a gyorsfagyasztott húsokat, a génkezelt zöldségeket, a szintetikus vackokat, az egészségtelen alapanyagokat. A kukába dobjuk a multik emberi fogyasztásra alkalmatlan termékeit, helyettük visszatérünk a magyar konyha gyökereihez, azokhoz a csúcsminőségű háztáji alapanyagokhoz, melyek a ★ SZEGED ★ környéki kiskertekben teremnek. Kimegyünk a Mars Téri Piacra és felkutatjuk a legszeretnivalóbb őstermelőket. Veszünk paradicsomot Mari Nénitől, articsókát Feri Bácsitól, majd felkérjük Magyarország és Szeged első számú chef-jeit, hogy készítsék el belőlük a legkülönlegesebb, legvagányabb étkeket. Mindezt a Széchenyi tér kellős közepén, a szemünk láttára.

★ Mert a GOURMET életérzés nem egyenlő a sznobizmussal. Nem a kő gazdag réteg kiváltsága. Gourmet-nek lenni nem egyenlő az “urizálással”. ★ Egy igazi GOURMET nyitott a gasztronómiai újdonságokra, a kísérletezésre, a szokatlan ízekre, a merész kompozíciókra.

Már többször írtam hasonló indíttatásból indult egyéb projektekről, mint a Télen termett recept verseny vagy újdonságokról, mint új kistermelői piacunk a Bödön.

Úgy érzem, hogy a szervezés színvonalasra sikerült, sajnos az időjárás nem volt túl kegyes a három napban, pénteken az eső, vasárnap pedig, a kis híján nagykabátos idő nehezítette, hogy őszintén tudjuk megélni a „lazuljunk, együnk, sörözzünk egy jót” életérzést.

Pénteken, az első napon Gianni Annoni alkotott a látványkonyhában, akinek a könyvét pár hete ajánlottam a Magazinban Nektek. Én nagyon szeretem a stílusát, sok újdonság nem volt számomra az elhangzottakban, a könyvében már olvastam tartalmas történeteit, nekem ez  mégsem vett el az értékéből, sőt… Személyesen nyilván más volt megélni. Főleg, hogy volt szerencsém többed magammal a színpadon testközelből nézni, mit művel a tűzhelyen. Kóstoló is volt, bruschetta és paradicsomos tészta. Giannival a főzés után arról beszélgettünk, hogy most járt először Szegeden és, már a színpadon is teljesen elvarázsolta a Szegedi városháza harangjátéka. Kiemelte, hogy azért jött el, mert életében, éttermeiben is kiemelt szerepe van a minőségi alapanyagnak.

Jövőre újra itt lesz, ha minden összejön… Erről a látványfőzésről vágott videót is hozok nektek, de arra még egy kicsit várnotok kell.

Gianni a látványkonyhában

Gianni a látványkonyhában

A standnál...

A standnál…

A második napon Bernáth József séf hozott recepteket, szerencsére olyan pörgésben voltam hogy alig jutottam oda, hogy lássak belőle valamit. Ez vonatkozik a harmadik napon, Frank Sándor bográcsozására is sajnos… A BBQ és Grill éttermek feltérképezése, A PV standon az érdeklődőkkel ismerkedés, Faragó József könyv dedikálása minden elmulasztott percért kárpótolt.

Szerencsére azért sem kellett messzire mennem, hogy jót egyek, ugyanis a menünk, minden szerénytelenség nélkül, ütős volt.

SZÁCS-ban sült mangalica tarja, szezonális zöldségekkel

SZÁCS-ban sült mangalica tarja, szezonális zöldségekkel

kemence

Ez a mai ételsor tipp is egyben, kerti sütögetéshez:

Szendvicsnek:

Whiskyben pácolt tépett marhanyak

Bőrén sült citromos csirkecomb filé

Sertésszűz gyökérkenyérben

SZÁCS-ban sült mangalica tarja

A SZÁCS: a lassú sütés ezen technikájáról, eszközéről már írtam korábban, pontos receptet is találtok.

Kemencében, helyben  sütött zöldségek

Friss zöld saláták

Medvehagyma krémleves (a szezonban kihagyhatatlan)

Eperkrémleves (nyári melegben sütögetéshez hűsítőnek)

Valamelyest érezhető volt, hogy kísérleti jellege van a dolognak, mert ez volt az első ilyen minőségi gyors étel banzáj kis városunkban, de a sikere megkérdőjelezhetetlennek bizonyult. Bebizonyíthattuk, hogy a Street Food nem csak büfékocsi és hamburger, valamint, hogy az ínyenc azaz Gourmet nem egyenlő a sznobbal. Ebben a három napban számtalan íz világgal, utcai étel változattal találkozhattak a látogatók, a variációk száma szinte végtelen volt.

 

 

AlapanyagokEszközökRecept nélkültanácsokTippekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected