A blog nyári szünete hivatalosan is véget ért. Gyűjtöttem némi új impulzust és természetesen a téli hónapokra való felkészülés sem maradhatott el. Uborkaszezon volt? Igen-uborka “eltevős” szezon :)!…Kettőt pislantottam és eltelt a nyár, akik követik a Facebook oldalt nem maradtak le azért mindenről, mert képekben, nagy vonalakban láthattátok az eseményeket. Egy rövid nyári beszámoló és nyárbúcsúztató következik.

Rendeltem környékbeli termelőtől jalapeno paprikát, biztos láttátok, elvan a gyerek, ha játszik alapon kiraktam egy hátteret is belőle. A klasszikus sajttal töltött verzión kívül, egy szinttel igyekeztem feljebb lépni. Az Armadillo Eggs elképzelésen elindulva készítettem egy sajátos receptet. Azért mondom, hogy sajátos lett, mert mire észbe kaptam már volt rozskenyér gyúrva a darált húshoz 🙂 Nooorrrmmmáliiisss Margit :D? Nem volt visszaút. Így készült egy meglehetősen fűszeres fasírt hús, amibe beletöltöttem a fetával és füstölt sajttal töltött paprikákat. Majd gondoltam egyet és ezt becsomagoltam még baconbe is. Adjunk az érzésnek…

Hozzávalók:

 

15-20 db jalapeno paprika

20 dkg szeletelt bacon

20 dkg feta sajt

20 dkg füstölt sajt

13950735_1136921803020822_1803687782_o

0,5 kg marha és 0,5 kg sertés darált hús, keverve /fasírt jellegű húsgolyóhoz áztatott rozs kenyérdúsítás (kb. 3-4 szelet) és egy tojás, hogy összefogja

A hús fűszerezéséhez saját fűszerkeveréket használtam, ami tartalmaz: piros fűszerpaprika őrleményt, roppantott fekete borsot (ez az eredmény, ha mozsárral dolgozol, akkor is), fokhagymát, tört chilit, cayenne borsot és tengeri sót.

13987782_1137728556273480_1629906591_o

Elkészítés

Begyúrtam a húst és kb. 20 percig állni hagytam, hogy a fűszer átjárja. A paprikákat kicsumáztam, két félét készítettem, egyiket fetával töltöttem meg, míg a másikat füstölt sajttal. Bevontam a hússal töltött paprikákat. Szép nagy golyók lettek belőle, ekkor betekertem baconnel. Direkt grilleztem kb. fél óra kellett neki 15 perc az egyik oldalon és 15 perc a másikon. Kellemesen füstös, csípős, olvadt sajtos végeredményt kaptam. Nyugodtan elkészíthető a benti tűzhelyen is.

13932137_1137732092939793_1154856939_o

 

A paprika egy része fagyóba került (kövezzetek meg, de a sajttal töltött, rántott verzió karácsonyra kell, és nem csípem a boltit). A másik felét felkarikáztam, majd egy hagyományos savanyító lében (ecet, cukor, só, borkén) eltettem. Ugye a jalapeno önmagában azért annyira nem csípős, az enyhébb chilik közé tartozik, így “kénytelen voltam” néhány üveget, pár szál erősebb paprikával is megturbózni. Most pár hétig nem szabad piszkálni, nehéz lesz, nagyon nehéz. 🙂

jala

Mint minden nyáron, idén is próbáltam a nyár ízeit minél változatosabban megmenteni a téli hónapokra. Elkészültek a klasszikusok. Parázson sült zöldségekből több fajta is került az üvegekbe. Készült padlizsánkrém és a tavaly óta tökélyre fejlesztett nagy szerelem, a kápia lekvár. Nem kint sütöttem ugyan, de van lecsó, paradicsomlé, savanyúság, ami a nagy hús sütések, szósz készítések elengedhetetlen kelléke a konyhámban.

img_20160918_135429_1

14408327_1175402692506066_1879034011_o
Ha már chili paprikáról volt szó… Idén a Gerilla Gourmen jót főztünk, jót ettünk, jókat beszélgettünk. Ismét lesz hasonló kitelepülés, ahol velem is találkozhattok. Megrendezésre kerül Szeged belvárosában egy újabb nagyszabású rendezvény a Szegedi Paprika Show és Chili Weekend október 7-én remélem ott találkozunk. Gasztrokultur misszióm részeként ismét hozok/hozunk Nektek könyvet is, de erről a következő Magazinban.

Addig is várlak Titeket a facebookon, kedvelésre és megosztásra fel. Hadd lássák mások is, ha tetszik a tartalom!

 

 

 

 

AlapanyagokReceptekTörténetek
Author: Simicz Henriett

Get Connected