Az utolsó bejegyzésem óta több örömteli dolog is történt a blog életében.

Elkészült a logó, ami „grafikus” Bálintunk kitartásának köszönhetően mindent tükröz, amit elképzeltem. Már láthatjátok is. Elérhettek a közösségi médián keresztül is, ugyanis a mai napon indul a Facebook oldal és hamarosan az Instagram is. Izgatottan várom a véleményeket!

További újdonságokkal telik meg A Parázs Varázsa, ilyen lesz a hetente, állandó rovatként jelentkező, irodalmi ajánló. Minden héten betekintést nyerhettek az általam méltatott gasztro-írásokba és olyan könyveket, magazinokat, siteokat ismerhettek meg, amelyek közelebb hozhatnak Titeket is a parázson sütéshez. Talán szépen lassan körvonalazódik egy kép a bejegyzésekből, hogy milyen is a főzéshez, a grillezéshez és az étkezéshez való viszonyom.

A bejegyzéseken keresztül én magam is tudatosabbá válok, hogy mit is szeretnék képviselni pontosan. Igyekszem a hagyományos értékek őrzése mellett az újdonságokat, új kezdeményezéseket is figyelni és felhívni rájuk a figyelmet. Szerencsémre jelenleg is zajlik ilyen projekt.

A mai poszt több szempontból is rendhagyó, mert benevezem egy szezonális ételekből hirdetett recept versenyre a „művet”, valamint az étel elkészítése sem a hétköznapi kategóriába sorolható. Már a finishnél tart a pályázat, de szándékos az időzítés. Azért nem bánom, mert számomra a részvétel a lényeges és az, amit maga a felhívás képvisel és, hogy ezt megoszthassam veletek. Tulajdonképpen így az utolsó beküldők között, véleményt is tudok nektek írni.

Télen termett táplálék címszóval március 15-el bezárólag lehet olyan ételek receptjeit, olyan éttermek ételeit megtekinteni, benevezni, ami helyi alapanyagokból készült és téli hozzávalókból természetesen, mint, ahogy az, az elnevezésből is kiderül.

A felhívás részleteit külön nem írnám végig, akit érdekel egy kattintással tájékozódhat itt.

Azt gondolom, hogy ezt a szuper ötletet, amit a Szimpla Kertnek (Bp., ahol egyébként egy hasonló termelői piac található, mint a mi szegedi Bödönünk, amelyet már bemutattam Nektek egy korábbi írásban) és a Felelős Gasztrohős lelkes csapatának köszönhetünk minden évszakban újra ki lehetne írni, nagyon kreatív, modern és ésszerű a felhívás. Az is kiemelendő, hogy az unalmasnak hitt téli alapanyagok, remek, ötletes receptek formájában kelnek új életre. Ha ők nem folytatják, én azért is fogok minden évszakban minimum egy olyan receptet bemutatni Nektek, ami szezonális hozzávalókból áll össze és mindezt grillen készítve. Ezt megbeszéltük 🙂

Nagyon örültem neki, hogy mialatt megálmodtam, hogy mit is kellene alkotni ez alkalommal, kiderült, hogy MUNKA SZOMBAT lesz. És tényleg ez nem irónia, kivételesen 🙂

Már régóta akartunk egy „főzős” napot tartani. Mert mi szoktunk olyat is… Jó érzés volt tudni, hogy együtt a kollégáimmal/barátaimmal jól fogunk szórakozni és mind emellett készíthetek nekik valami egyedit, finomat. Ez alatt én pedig kiélhetem a kísérletezési hajlamomat :). Kellemest a hasznossal. Különben is ki ne szeretné, amikor grillezésnél a társaság a tűz körül sündörög és jókat beszélget, miközben elfogyasztja a szigorúan aperitif mennyiségű alkoholt, ami meghozza az étvágyat. Szeretjük azt a kellemes várakozást, amíg elkészül a kaja. Ilyenkor még az is megbocsátható, hogy az ember lányának haja csupa füst lesz, az esti hajmosás így garantált bonusz program 🙂

Ez alkalommal szabadtűzön készítettem egy különleges sültes tálat. A Balkán félszigeten méltán népszerű, hagyományos stílusú főzési-sütési eljárással és eszközzel. Ha szerbül mondjuk, akkor ebédünk SAC-ban (ejtsd: SZÁCS) készült, ha horvátul, akkor PEKA-ban.

Én maradnék a továbbiakban a SAC-nál. Ez egy harang alakú fém vagy kerámia edény, ami körülbelül 40 cm, de akár 70 cm átmérőjű is lehet.

Ezzel a módszerrel a hús az edényben lévő zöldségekkel a gőz hatására tökéletesen átfő és összeérik az ízük, majd az utolsó fázisban a tetejük ropogósra sül.

Az eljárás érdekessége, a gigantikus edényen kívül, hogy nem csak a hús alatt van parázs, hanem a tetején is. Rátesszük a fedőt a SAC-ra és megpakoljuk a fedőt is parázzsal. A kenyértől, a leveles tésztába csomagolt húsokon át spanyol paellat vagy éppen desszertet is készíthetünk ily módon.

De nézzük a részleteket, a bevásárlástól dokumentáltam mindent.

Akit bővebben érdekel a SAC, itt olvashat róla:

https://en.wikipedia.org/wiki/Sa%C4%8D (angol nyelvű)

http://blog.peka.hu/de-mi-az-a-peka/

A SAC-ban sült télen termett recept:

Hozzávalók:

Tűz, majd parázs, dupla adag

Egy mindenre elszánt éhes, jókedvű társaság

Együttműködő időjárás

Jóféle kézműves sörök

Néhány szabad óra (3-4h)

X kg bőrös sertés karaj személyenként 20-25 dkg

szezonális zöldségek /ezúttal gyökér zöldségekre esett a választás: sárgarépa, zeller, zöldség, héjas burgonya megtisztítva, vöröshagyma, fokhagyma, egy csokor friss petrezselyem/

1/2 doboz sör ízesíteni (a hús puhításához)

Firebull sertés-marha fűszersó a hús előkészítéséhez

Minden, ami a képen látható:

IMG_4436

A húst előző nap érdemes nedves vagy száraz pácba (ízlés dolga) tenni a maximális ízhez.

Spontán ötlet lévén mi akkor fűszereztük a húst (hiba).

Amíg a hús áll, addig a tüzet érdemes elindítani, és parazsat csinálni, mintha grillezni szeretnénk.

Előkészítjük a zöldségeket, tetszőleges darabokra lehet vágni, de mivel ez egy lassú tűzön elkészülő étel, célszerű nagyobb darabokban hagyni.

A húst betesszük a SAC-ba, öntünk alá egy kis olajat, majd fél doboz sört és mehet a parázsra, lefedjük majd a tetejét is beborítjuk parázzsal. Kb. 2,5 óra elteltével rátesszük a zöldségeket, és újabb kb. 1-1,5 óra következik a fedő alatt.

Ízlés szerint lehet fűszerezni, én nem tettem rá különösebben semmit, a zöldségeket is a hús fűszersójával ízesítettem.

A gombát az utolsó pár percben szórtam rá és amint megpárolódott el is készültünk.

Azt gondolom, az eredmény magáért beszél. A hús, omlós volt és egyben ropogós, a zöldségek tökéletesen kiegészítették.

A tálalás előtt friss petrezselyemmel megszórtam az elkészült sültes tálat.

A héten várlak titeket a fent említett irodalmi ajánlóval. Iratkozzatok fel a hírlevélre, hogy ne maradjatok le a legújabb tartalmakról a jövőben sem!

EszközökReceptek
Author: Simicz Henriett

Get Connected